Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

*Ματωμένος γάμος*

Στο θεατράκι της οδού Μουσούρου, Teatro Piccolo, βρέθηκα την προηγούμενη Κυριακή, για να παρακολουθήσω την παράσταση "Ματωμένος γάμος", σε σκηνοθεσία Αννίτας Καγκάλου. Αγαπώ πολύ το συγκεκριμένο έργο που είναι γεμάτο πάθος, συγκρούσεις, με έντονο το μεταφυσικό στοιχείο,  με τη μοίρα που κινεί τα νήματα και τον θάνατο που αιωρείται .Γραμμένο το 1933 απο τον Φ. Γκαρθία Λόρκα, που το εμπνέυστηκε απο ένα άρθρο εφημερίδας, που ανέφερε ένα έγκλημα την παραμονή ενός γάμου σε μια ανδαλουσιανή πόλη, όπου η νύφη το σκάσε με τον ξάδελφό της  και ο αδερφός του γαμπρού, τους βρίσκει και σκοτώνει τον αντίζηλο.
Στην αρχή ξαφνιάστηκα με την μουσική, τις κινήσεις των ηθοποιών, αλλά όσο προχωρούσε η παράσταση τόσο με κέρδιζε. Το έργο περάστηκε γρήγορα, δίνοντας έμφαση σε ορισμένες σκηνές, ιδιαίτερα σ' αυτες με τη μάνα, το παράνομο ζευγάρι και το φεγγάρι. Απουσίαζαν γενικά τα πολλά λόγια, τα βλέμματα ήταν αυτά που μιλούσαν και που συχνά πετούσαν φωτιές. Έντονο ήταν το στοιχείο του πένθους στην παράσταση, με τα κεράκια, το μοιρολόι και το διασκευασμένο "αι γενεαί πάσαι" να ηχεί.
Πολύ ατμοσφαιρικό το θεατράκι, καθόμασταν πάνω στη σκηνή, σχεδόν αγγίζαμε τους ηθοποιούς. Ήμασταν τόσο κοντά που δεν μπορούσαμε παρά να  κατανοήσουμε την πράξη της νύφης αλλά και να θρηνήσουμε μαζί με τη μάνα.
Πολύ καλοί οι ηθοποιοί  Κατερίνα Γκίκα, Δημήτρης Κίκλης, Νίκος Κοτρέτσος, Δήμητρα Λαγκαδινού, Αλέξανδρος Μπάλλας, Δέσποινα Σολκίδου. Να προσθέσω και ότι η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου